Vastuutonta mainontaa

NRJ uutisoi taannoin, että Suomeen on rantautunut uusi pop-tähti Kristal ja tämä olisi myynyt jo kymmenisen tuhatta lätyskää suosionsa alkumetreillä. Tosiasiassa Suomen Virallinen lista kumisi tyhjyyttään ja sinkkuja jaettiin Metro-lehden kylkiäisenä. Kova oli epäilys, että kyseessä on jonkin sortin vale mutta kukaan ei tiennyt kuka kampanjan takana oli. Nyt syypääksi on selvinnyt Saunalahti.

Viraalikampanja on kiva juttu, silloin kun sellaisen saa toimimaan. Viraalikampanja on kiva juttu silloin, kun sen toteuttaa maulla ja rehellisesti. Tällä kertaa Saunalahti sekä NRJ on mennyt pahasti metsään väittäessään todeksi mainokseen tekaistuja faktoja, tämä on näkynytkin kappaleen selkeänä dissaamisena sekä ihmisten inhoreaktiossa koko “Kristalia” kohtaan. Kappale ei ole edes niin huono, etteikö siinä olisi ollut kivan jutun ja vitsin mahdollisuutta, mutta selvästikään yleisö ei ole pitänyt siitä tavasta, jolla se on tarjoiltu.

NRJ:n mukaan he eivät ole tehneet mitään väärää ja “ihmiset tietävät mistä tässä on kyse”. Journalistiikan pelisäännöt taas kieltävät piilomainonnan ja valeen tarjoamisen faktana. Mielestäni NRJ on ollut vastuuton, törkeä ja valehdellut tietäen ihmisille, jotka kuuntelevat uutisensa kanavan välityksellä. Ehkä kanavalla käy tuuri, eikä se murra liikaa heidän uskottavuuttaan, mutta haluan herätellä hieman NRJ:n johtoa ajatuksella: mitä jos olisitte päästäneet ilmoilla ääneen näyttelijän, joka esittäisi jotakin Enkeli-Elisan tarinan hahmoa mainostaaksenne uutta hienoa Enkeli-Elisa -kirjaa? Olisiko sekin OK ja ihmisten mielestä selvä mainos, vaikka sitä ei missään erikseen mainittaisi?

Joku roti sentään. Itse ainakin olen pettynyt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *